Hodowla jeleniowatych to czysty zysk. Jest wiele przykładów które można by przytaczać na potwierdzenie tego stwierdzenia ale najważniejsze z nich to:
– niezaspokojony i w ciąż rosnący popyt na mięso dziczyzny fermowej szczególnie w krajach Europy zachodniej i cena za kilogram w zależności od kraju wahająca się w przedziale 12-15 EURO za kilogram
– szczególnie ceniona na zachodzie jest dziczyzna fermowa pochodząca z Polski gdyż nasze rolnictwo w dalszym stopniu wykazuje znacznie niższy stopień chemizacji niż ma to miejsce w krajach Europy Zachodniej
– znaczące zwiększenie dochodów ze sprzedaży mięsa można osiągnąć decydując się na prowadzenie hodowli w zgodzie z wymogami produkcji ekologicznej
– na dzień dzisiejszy w polskich warunkach nawet wszyscy hodowcy zrzeszeni w PZHJ (Polski Związek Hodowców Jeleniowatych) mają problem z zapewnieniem odpowiedniej ilości materiału przeznaczonego do uboju niż z nadprodukcją
– pod hodowlę można przeznaczyć niemal każdy teren na którym nie jest możliwe prowadzenie innej działalności rolniczej. Niezależnie czy te ograniczenia dotyczą ukształtowania terenu obecności np. bobrów czy dzików a więc tereny zalewane w wyniku działalności tych pierwszych czy niszczenia łąk rzez te drugie. Gwarantuję że wraz z pojawieniem się hodowli danieli z ternu hodowli wyniosą się bobry gdyż daniele z apetytem zjadają kodę liście i pędy drzew nie zostawiając nic dla głodnych bobrów a dziki pozostaną po drugiej stronie ogrodzenia
– hodowca dostanie dopłaty obszarowe do każdego hektara zajętego pod hodowlę nawet jeżeli w myśl przepisów ogólnych teren nie podlegał by pod dopłaty ze względu na uciążliwości opisywane powyżej. Dodatkowo jest możliwe otrzymanie dopłat do hektara w sytuacji gdy hodowca zdecyduje się prowadzić hodowlę zgodnie z wymogami działalności ekologicznej. Łącznie do hektara hodowca może otrzymać dopłaty bezpośrednie w wysokości 800zł. plus około 300zł. za ekologię jeżeli przysługuje ONW to kolejne 200zł. razem daje to kwotę w wysokości 1300 zł/ha, jeżeli tylko istnieje możliwość skorzystania z pozostałych opcji płatności orlon-środowiskowych to służymy doradztwem i pomocą załatwieniu formalności związanych z przystąpieniem do programu co może podnieść dochodowość o nawet 1200 zł/ha
– bardzo niskie zapotrzebowanie na pracę przy obsłudze stada. Sama obsługa sprowadza się do dokarmiania poza okresem pastwiskowym co jest raczej przyjemnością niż obowiązkiem
– wysoka odporność na choroby i brak problemów z wycieleniami
– możliwość obcowania z naturą w bardzo przyjaznych okolicznościach natury (przy odpowiednim zaangażowaniu możliwość karmienia zwierząt z ręki)
– bardzo szybki zwrot poniesionych kosztów związanych z założeniem hodowli przy minimalnym nakładzie pracy
– bardzo obiecujące perspektywy rozwojowe dla tego typu działalności, wciąż rosnące zapotrzebowanie na mięso jeleniowatych szczególnie pochodzących z hodowli ekologicznych. Obecnie cena na mięso jeleniowatych z hodowli ekologicznych kształtuje się na poziomie 12-15 EURO za kilogram
– w perspektywie Unijnej na lata 2014-2020 szczególnie premiowane są gospodarstwa ekologiczne i te o odpowiednich proporcjach użytków zielonych. Ponad to programy Unijne dają możliwość zrefinansowania części poniesionych kosztów związanych z złożenia samej hodowli jak i zakupu stada podstawowego
– dla gospodarstw agroturystycznych te piękne zwierzęta stanowią niewątpliwą atrakcję szczególnie że nasze zwierzęta są oswojone i jedzą z ręki
– bardzo zdrowe mięso o walorach dietetycznych
– w bieżącej perspektywie Unijnej będzie możliwe prowadzenie sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzących z gospodarstw co tworzy zupełnie nowe możliwości przed hodowcami
– kupując od nas zwierzęta unikniesz wielu błędów jako początkowy hodowca. Gwarantujemy bowiem fachowe doradztwo począwszy od zaprojektowania i urządzania hodowli, dobór materiałów (siatka) wykonanie ogrodzenia oraz doradztwo w praktyce hodowlanej
– stosunkowo niska kapitałochłonność w odniesieniu do innych rodzajów hodowli. Ze względu na specyfika hodowli nie są wymagane żadne budynki inwentarskie
– rozbudowa hodowli przy odpowiednim zaplanowaniu może zostać podzielona na etapy a dogradzanie kolejnych kwater może następować w raz ze wzrostem liczebności stada.